meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Voorlopige ontslagaanvraag UWV om ontslagverbod wegens ziekmelding te voorkomen

Als een werknemer er lucht van krijgt dat er een reorganisatie en ontslag aan zit te komen, kan het zijn dat hij of zij zich ziek gaat melden voordat er een ontslagaanvraag bij het UWV is ingediend. Dit houdt voor de werkgever in dat het opzegverbod tijdens ziekte geldt en de werkgever geen gebruik meer kan maken van een verkregen ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische redenen. Als de werknemer zich ziek meldt nadat de ontslagaanvraag door het UWV is ontvangen, dan geldt het opzegverbod niet. Om te voorkomen dat een ziekmelding roet in het eten gooit is het raadzaam om een (nog niet complete) voorlopige ontslagaanvraag in te dienen bij het UWV. 

Voorlopige ontslagaanvraag UWV

Voor een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen moet een ontslagvergunning worden aangevraagd bij het UWV. Hiervoor heeft het UWV een behoorlijk aantal gegevens van de werkgever nodig. Pas als de aanvraag volledig is, neemt het UWV deze in behandeling. Als de aanvraag niet volledig is heeft de werkgever nog 8 dagen de tijd om de aanvraag wel compleet te maken. Maar: het UWV registreert de ontvangst van de (voorlopige) ontslagaanvraag wel! Dit betekent dat een ziekmelding na deze datum geen effect meer heeft. De werkgever heeft dan nog 8 dagen de tijd om de ontslagaanvraag aan te vullen en volledig in te dienen bij het UWV, waarna deze ontslagaanvraag in behandeling zal worden genomen. 

Voorlopige aanvraag wegens onderhandelingen over vaststellingsovereenkomst

Wat nu als de werkgever met een werknemer in onderhandeling wenst te treden over een beëindigingsregeling wegens bedrijfseconomische redenen. Dan is het niet wenselijk dat de werknemer zich ziek gaat melden. Ook dat kan worden voorkomen door een voorlopige ontslagaanvraag in te dienen. Dit kan door alleen het aanvraagformulier A in te dienen en een lijst met daarop de gegevens van de werknemer die voor ontslag wordt voorgedragen. Er wordt dan door het UWV een uitstel van 14 dagen verleend om met de werknemer in onderhandeling te treden. Zodoende heeft de werkgever 8 dagen + 14 dagen  de tijd om te onderhandelen en eventueel de ontslagaanvraag verder aan te vullen als er geen vaststellingsovereenkomst tot stand zou komen. Een ziekmelding van de werknemer tijdens deze periode verstoort de onderhandelingen niet en kan de werkgever niet worden tegengeworpen. 

Vragen? bel of mail ons.

mr. Ruud Gijsen, advocaat

 

Delen op