Arbeidsrecht

Reorganisatie

Is er sprake van reorganisatie, dan is meestal de vraag “zit ik erbij of niet?”. Zo ja, is dat wel terecht? Is er goed afgespiegeld en wat zijn voor jou de gevolgen. Op basis van jouw arbeidsovereenkomst, het reorganisatieplan, sociaal plan en de CAO beoordelen we met je of het beter is om mee te werken met de reorganisatie of tegengas te geven. Blijf niet zitten met de vraag “of het allemaal klopt” en “of het allemaal zomaar kan”. Vraag het ons, wij geven antwoord!

Reorganisatie

Stoelendans, drama of kans?

Reorganisatie en ontslag

Bedrijven voelen vaak de behoefte, zo niet de bedrijfseconomische noodzaak, om te reorganiseren. Kosten besparen houdt vaak ook in met minder mensen hetzelfde of meer werk verrichten. Een herverdeling van bedrijfsmiddelen en arbeid, leidt ook tot boventallige werknemers en dus ontslagen. Hoe pakt je dat aan?

Reorganisatie, een ingrijpend proces

Reorganiseren is ingrijpend voor een bedrijf, zeker als dat ook tot ontslagen leidt. Er heerst vaak veel wantrouwen tussen de directie, OR en werknemers en op de werkvloer heerst een sfeer van angst. Maar ondertussen moet er gewoon wel doorgewerkt worden. Vandaar dat het van groot belang is dat een reorganisatie goed wordt begeleid door een arbeidsrechtadvocaat.

Voorbereiding reorganisatie

Een goede voorbereiding van de reorganisatie is van groot belang. Een goed onderbouwd reorganisatieplan (WOR en WMCO), overleg en instemming van de ondernemingsraad (OR) en belangenverenigingen, een juiste toepassing van het afspiegelingsbeginsel een heldere communicatie naar de werknemers en fatsoenlijk sociaal plan. De tijdsplanning dient te worden bewaakt.

Uitvoering reorganisatie

De uitvoering van de reorganisatie dient voortvarend, zonder twijfel en transparant te worden doorgevoerd. De kantonrechter en het UWV toetsen het reorganisatieplan slechts marginaal en laten de werkgever een grote mate van vrijheid om te reorganiseren, zelfs als het bedrijf nog niet in financiële moeilijkheden verkeert. Zie de beleidsregels UWV.

Beëindiging van de arbeidsovereenkomsten vindt vaak plaats middels (collectief verkregen) ontslagvergunning van het UWV, een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden of ontbindingsprocedure bij de kantonrechter. Laat je als werknemer goed adviseren welke route tot het voor jou beste resultaat leidt, of je in aanmerking komt voor een beëindigingsvergoeding, outplacement (gedurende de boventalligheidsfase) en andere faciliteiten in het sociaal plan.

Rol van het management

De directie of de (raad van) bestuur beslist, het management voert uit. Het afbreukrisico is bij deze “messengers of the bad news” het grootst. Zij worden er op aangekeken en niet zelden direct na de reorganisatie ook zelf voorgedragen voor ontslag. Ben je manager in dienst en aangewezen een reorganisatie te leiden, dan is waakzaamheid geboden. Leg met je directie waarborgen vast voor je positie na de reorganisatie.

  • Ben jij boventallig verklaard?

  • Vraag je je af of de reorganisatie echt is of slechts een stoelendans om van werknemers af te komen?

  • Zie je door de cao-, sociaal plan- en reorganisatiebomen het bos niet meer?

  • Voordat je paranoia wordt? Maak een afspraak voor een intake.

  • Zo neem je de regie terug in handen en weet je snel waar de kansen voor jouw toekomst liggen.

arbeidsrecht advocaat maastricht

Arbeidsrecht advocaat Ruud Gijsen

Arbeidsrechtelijke relaties zijn van alle tijden en blijven intrigerend. Een gekozen en niet familiaire gezagsverhouding, waarin de een voor (het bedrijf van) de ander werkzaamheden verricht tegen beloning, waarmee die ander dan weer in levensonderhoud voor gezin en familie voorziet. Het gaat vaak goed maar als het mis gaat, is het vaak meteen goed mis. Een rol te mogen vervullen in het maken en vastleggen van afspraken, het begeleiden bij en bemiddelen in het oplossen van ontstane problemen, zelfs als het via de rechter moet is soms een ware opgave, maar geeft, ook na meer dan 20 jaar, nog steeds voldoening.