Werk & Ontslag
Directeur ontslaan
Ben je directeur en willen de aandeelhouders je ontslaan? Naast de arbeidsrechtelijke verhouding is er ook een vennootschapsrechtelijke verhouding. Als directeur heb je bovendien te maken met een groter afbreukrisico. Botert het niet, dan zal sneller dan bij een ‘normale” werknemer worden aangenomen dat ontslag op zijn plaats is. Reden te meer om je goed te laten adviseren over een goede regeling en (transitie)vergoeding, ook in verband met het afdekken van risico’s over het gevoerde beleid.
Alle hens aan dek!
De bestuurder stuurt niet.
Ontslag statutair directeur
De statutair directeur, bestuurder van een rechtspersoon, heeft naast zijn arbeidsrechtelijke overeenkomst met de vennootschap ook een vennootschapsrechtelijke relatie tot de vennootschap. Hij wordt immers door de aandeelhoudersvergadering benoemd en ontslagen. Niet zelden leidt een beslissing tot ontslag van een bestuurder tot meer geschillen binnen de onderneming.
Arbeidsrecht en vennootschapsrecht
Om een statutair directeur te ontslaan is beëindiging van beide relaties nodig. De algemene vergadering van aandeelhouders zal een geldig besluit tot ontslag moeten nemen, waarbij dus aan alle formaliteiten is voldaan. Gedacht moet worden aan het correct uitroepen van de vergadering, daadwerkelijke verschijning van de directeur, in acht nemen van het recht op hoor en wederhoor etc. Kleeft er aan het ontslag een formeel gebrek, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de geldigheid van het ontslagbesluit. Goede advisering is van groot belang.
Daarnaast zal op correcte wijze de arbeidsrechtelijke overeenkomst moeten worden opgezegd. Daarvoor is -anders dan bij gewone werknemers- geen ontslagvergunning van het UWV nodig, maar wel een geldig ontslagbesluit van de Aandeelhoudersvergadering en instemming van de ondernemingsraad (OR).
Toestemming OR vereist
De positie van een statutair directeur in het arbeidsrecht wijkt af van die van de “gewone” werknemer. De afwijking zit hem in het feit dat een statutair directeur naast de arbeidsrechtelijke relatie ook een vennootschapsrechtelijke betrekking heeft met de onderneming. De bevoegdheid tot benoeming én ontslag van een statutair directeur berust meestal bij de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA).
Recht op transitievergoeding en/of billijke vergoeding.
De statutair bestuurder heeft net als de gewone werknemer in principe recht op de transitievergoeding. Daarnaast kan de ontslagen statutair bestuurd ook een verzoek bij de kantonrechter indienen en vragen om een (aanvullende) billijke vergoeding toe te kennen. Daarvan kan op basis van artikel 7:682 lid 3 BW sprake zijn indien a) een redelijke grond voor opzegging ontbreekt, of b) sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de vennootschap. Het moet gaan om daadwerkelijk geleden schade. Daarbij kan worden gedacht aan verlies van verdienvermogen, imago-schade, pensioenschade etcetera. Anders dan bij een “gewone” arbeidsovereenkomst kan de statutair bestuurder geen herstel van de arbeidsverhouding vorderen na een onregelmatig ontslag (artikel 2:134 lid 3 BW). Nog afgezien van het feit dat dat inhoudelijk altijd een lastige claim is, is dat bij de statutair bestuurder ook niet verenigbaar met het door de AvA genomen ontslagbesluit.

Arbeidsrecht advocaat Ruud Gijsen
Arbeidsrechtelijke relaties zijn van alle tijden en blijven intrigerend. Een gekozen en niet familiaire gezagsverhouding, waarin de een voor (het bedrijf van) de ander werkzaamheden verricht tegen beloning, waarmee die ander dan weer in levensonderhoud voor gezin en familie voorziet. Het gaat vaak goed maar als het mis gaat, is het vaak meteen goed mis. Een rol te mogen vervullen in het maken en vastleggen van afspraken, het begeleiden bij en bemiddelen in het oplossen van ontstane problemen, zelfs als het via de rechter moet is soms een ware opgave, maar geeft, ook na meer dan 20 jaar, nog steeds voldoening.