Werk & Ontslag

Vaststellingsovereenkomst (VSO)

Onderhandelen over een vso tussen werkgever en werknemer komt naast juridische kennis, aan op mensenkennis, tactiek, een gezonde dosis bluf en overtuigingskracht. Maar goed dat we die genoeg in huis hebben.

Vaststellingsovereenkomst

Onderhandel je met ons je VSO uit?

Ontslag met een vaststellingsovereenkomst

Net zoals je als werkgever en werknemer samen aan het avontuur bent begonnen, kun je er ook weer vanaf: met een overeenkomst. De arbeidsovereenkomst kun je namelijk met een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst (VSO) beëindigen.

Werkgeversperspectief

Wil je van een werknemer af, dan is het zaak om je opties goed in kaart te hebben gebracht, voordat je met de werknemer in gesprek gaat. Wat als de werknemer niet wil meewerken aan het sluiten van een VSO? Heb je dan een redelijke grond voor ontbinding of opzegging en zo niet, wellicht moet je dan je strategie of je aanbod aanpassen.

Als je dan in gesprek gaat, geeft de werknemer tijd om na te denken, de boodschap te laten indalen en duw niet meteen de (door ons opgestelde) VSO onder zijn neus. Dat kan fout vallen.

Laat in ieder geval merken dat je in het belang van de werknemer hebt meegedacht en gezocht naar alternatieven en dat in de VSO uiteindelijk wel een redelijk voorstel doet, dat de werknemer eigenlijk niet kan weigeren. Kortom, “you never have a second chance to make an offer he can’t refuse”!

Werknemersperspectief

Allereerst, als werknemer zelf vragen om een VSO valt meestal niet in goede aarde. Immers, je mag als werknemer je arbeidsovereenkomst altijd opzeggen. De werkgever zal daar snel op aansturen omdat hij anders vreest dat een VSO hem geld gaat kosten.

Maar wat te doen als je werkgever het initiatief neemt en je vertelt dat hij niet met je verder wil, om welke reden dan ook. Bijvoorbeeld door een reorganisatie, omdat hij vindt dat je niet functioneert, of omdat er een verstoorde arbeidsverhouding is. Hij geeft je een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst of VSO genoemd) en vraagt je die te ondertekenen. Wat doe je? Je voelt je voor het blok gezet.

VSO laten controleren

Uiteraard moet je niet zomaar akkoord gaan met je ontslag. Onderteken dus (nog) niet. Neem eerst contact met ons op voor advies. Misschien is ontslag te voorkomen omdat je werkgever geen geldige reden of bewijs heeft. Ook kan het zijn dat de vaststellingsovereenkomst juridisch niet klopt. Daardoor loop je het risico dat je geen WW-uitkering krijgt. Ook het recht op een transitievergoeding of billijke vergoeding moet bekeken en uitgerekend worden. Lees daarover hier meer.

Wil je wel onderhandelen met je werkgever over een ontslagregeling via een vaststellingsovereenkomst, dan doen wij dat graag voor je! Neem hier contact op met ons. We slepen er het meeste voor je uit. Behoud van je WW-uitkering, een transitievergoeding, wel een extra billijke vergoeding, vrijstelling van arbeid, een outplacement- of omscholingsbudget, kosten rechtsbijstand en noem maar op. Ook het doorhalen van je non-concurrentiebeding en afstand van terugvorderen van studiekosten regelen wij.

  • Kun je afscheid nemen van een werknemer door goede afspraken te maken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst? Ja!

  • Moet je als werkgever dan altijd de transitievergoeding betalen? Nee!

  • Moet je de werknemer dan altijd vrijstellen van arbeid? Nee

  • Moet je als werkgever dan altijd de juridische kosten van de werknemer betalen? Nee, in de regel wordt wel een bijdrage in die kosten aangeboden

  • Moet je als werkgever dan altijd afstand doen van het non-concurrentiebeding? Nee, maar komt het intitiatief van de werkgever, is het maar de vraag hoeveel belang je bij handhaving hebt.

arbeidsrecht advocaat maastricht

Arbeidsrecht advocaat Ruud Gijsen

Arbeidsrechtelijke relaties zijn van alle tijden en blijven intrigerend. Een gekozen en niet familiaire gezagsverhouding, waarin de een voor (het bedrijf van) de ander werkzaamheden verricht tegen beloning, waarmee die ander dan weer in levensonderhoud voor gezin en familie voorziet. Het gaat vaak goed maar als het mis gaat, is het vaak meteen goed mis. Een rol te mogen vervullen in het maken en vastleggen van afspraken, het begeleiden bij en bemiddelen in het oplossen van ontstane problemen, zelfs als het via de rechter moet is soms een ware opgave, maar geeft, ook na meer dan 20 jaar, nog steeds voldoening.