Werk & Ontslag
Ontslagprocedures
Ontsla je een of meerdere werknemer of dreigt voor jou als werknemer ontslag? Wij begeleiden en adviseren je gedurende het gehele traject en ontslagprocedure.
Paraplu nodig?
Donkere wolk boven jouw arbeidsovereenkomst?
Ontslag, hoe werkt dat?
Werknemers ontslaan of ontslagen worden is een lastige aangelegenheid. De persoonlijke band tussen werkgever en werknemer maakt dat vaak extra moeilijk. Ontsla je een of meerdere werknemers of dreigt voor jou als werknemer ontslag? Wij begeleiden en adviseren je gedurende het gehele traject en ontslagprocedure.
Beëindigingsovereenkomst
Partijen zijn vaak het meest gebaat bij een minnelijke regeling, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd. De kans op succes is het grootst als het proces vanaf de mededeling dat de werkgever streeft naar beëindiging tot het ondertekenen van de beëindigingsovereenkomst goed en tactisch ingestoken en begeleid wordt. Zeker als het gaat om ontslag van managers en bestuurders, al dan niet en in het kader van re-organisaties.
Wij onderhandelen over alle aspecten die te maken hebben met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zoals de einddatum, transitievergoeding of andere vergoeding, vrijstelling van arbeid, salarisdoorbetaling, resterende vakantie-uren, de advocaatkosten etc., maar ook de de zogeheten nawerkende bepalingen, zoals het non-concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhoudingsbeding. Immers, de grootste domper op de regeling is dat de werkgever merkt dat zijn werknemer bij de concurrent in dienst treedt of zijn eigen concurrerende bedrijf start, zonder dat daar iets over geregeld is. Dan komen er alsnog procedures, boetes etc.
Ontbinding door kantonrechter
Voor ontslag op een van de navolgende wettelijke ontslaggronden, te weten: regelmatig ziek, disfunctioneren na verplicht verbetertraject, verwijtbaar handelen of nalaten, gewetensbezwaren, verstoorde arbeidsverhouding en andere omstandigheden dient een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter te worden ingediend.
Ontslagvergunning UWV
Voor een ontslag op grond van bedrijfssluiting en bedrijfseconomische omstandigheden of na twee jaar ziekte dient de werkgever een ontslagaanvraag bij het UWV in te dienen. De arbeidsovereenkomst mag pas na ontvangst van de ontslagvergunning worden opgezegd met in achtneming van de geldende opzegtermijn. Van de opzegtermijn mag de looptijd van de procedure worden afgetrokken.
De kosten
De kosten bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst voor de werknemer worden veelal (grotendeels) gedekt door de werkgever. Zo niet, dan worden de kosten voor de werknemer ofwel, met uitzondering van een eigen bijdrage, gedekt door de Raad voor Rechtsbijstand (toevoeging), ofwel door uw rechtsbijstandverzekeraar (klik hier voor het recht op vrije advocaatkeuze). Kom je voor beiden niet in aanmerking, informeer dan naar onze tarieven.
Tot slot
Vanwege een rigide ontslagrecht wordt tegenwoordig vaak overwogen met zzp-ers te werken of andere bedrijfsvormen te kiezen, zoals bijvoorbeeld franchising. Ook daarover beantwoorden wij graag al uw vragen.

Arbeidsrecht advocaat Ruud Gijsen
Arbeidsrechtelijke relaties zijn van alle tijden en blijven intrigerend. Een gekozen en niet familiaire gezagsverhouding, waarin de een voor (het bedrijf van) de ander werkzaamheden verricht tegen beloning, waarmee die ander dan weer in levensonderhoud voor gezin en familie voorziet. Het gaat vaak goed maar als het mis gaat, is het vaak meteen goed mis. Een rol te mogen vervullen in het maken en vastleggen van afspraken, het begeleiden bij en bemiddelen in het oplossen van ontstane problemen, zelfs als het via de rechter moet is soms een ware opgave, maar geeft, ook na meer dan 20 jaar, nog steeds voldoening.