meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Zo komt je nieuwe werknemer van zijn non-concurrentiebeding af?

Nu de arbeidsmarkt aantrekt hebben grote ontslagrondes plaatsgemaakt voor het gevecht om goed personeel. Heb je eenmaal een geschikte kandidaat voor je bedrijf je gevonden, dan is het vaak de vraag: Hoe komt hij of zij van het non-concurrentiebeding uit de arbeidsovereenkomst met zijn voormalig werkgever af?

Direct contact / Lees hier ons blog / Like ons op Facebook

Non-concurrentiebeding ongeldig?

Als het beding niet rechtsgeldig is (overeengekomen), is er geen probleem. Dan is er immers geen belemmering om de werknemer aan te nemen en zal de voormalig werkgever zelf moeten ageren als hij meent dat dit wel het geval is. Neem hier contact op ons te laten checken of een non-concurrentiebeding überhaupt geldig is.

Non-concurrentiebeding geldig, hoe komt de nieuwe werknemer er vanaf?

Zoals vaak leiden vele wegen naar Rome. Zo ook hier. De werknemer en nieuwe werkgever hebben een paar opties:

  • De koninklijke weg: De werknemer stelt (al dan niet voordat hij zijn baan opzegt) een procedure in bij de Rechtbank om ofwel  van het non-concurrentiebeding  af te komen ofwel dit te laten beperken in duur of omvang, danwel te laten vervangen door een relatiebeding. Wij voeren die procedures geregeld met succes. De Rechtbank weegt alle in het geding zijnde belangen van enerzijds de werknemer en anderzijds de werkgever af, waarbij het recht op vrije arbeidskeuze een belangrijke rol speelt. Neem hier contact op voor vragen;
  • De werknemer gaat zelf in overleg over een regeling om de vrijheid te krijgen om bij u in dienst te treden. Bijvoorbeeld door gewoon voor deze specifieke nieuwe werkgever en/of specifieke functie een uitzondering te maken;
  • De nieuwe werkgever treedt in overleg met de directie van de voormalige werkgever. Eerlijkheid en transparantie duurt immers vaak het langst. Wij bemiddelen graag voor je tussen werkgevers om een probleemloze overgang van personeel te bewerkstelligen met inachtneming van de belangen van werkgevers. Neem hier contact op voor vragen.
  • De werknemer (en nieuwe werkgever?) waagt de gok. Realiseer je in dat geval wel, dat je als nieuwe werkgever zelf óók aansprakelijk kunt worden voor het profiteren van de contractbreuk van je personeel. Daarvoor moet de voormalig werkgever wel weten aan te tonen dat je als werkgever wist dat de nieuwe werknemer gebonden is aan een non-concurrentiebeding en dat je daarvan ook profiteert. Echter, als de nieuwe werknemer wordt aangesproken door zijn voormalige werkgever, kan dat betekenen dat de rechter bepaalt dat de nieuwe werknemer zijn werk niet meer mag uitoefenen, zonder dat daarmee onmiddellijk de loondoorbetalingsverplichting voor de nieuwe werkgever vervalt. Wees dus op je hoede. Bovendien maakt zo'n werknemer een valse start binnen je onderneming en zal hij door de onzekerheid minder productief zijn. Wat ons betreft is dit dus niet de beste optie.

Tot slot, maak zelf niet dezelfde fout!

Uiteraard is het van belang om zelf niet dezelfde fout te maken als de voorgaande werkgever(s) van je werknemer. Laat ons dus een rechtsgeldig non-concurrentie en/of relatiebeding opstellen. Beter nog, laat ons je arbeidscontracten checken, zodat je hardbevochten personeel niet zomaar, al dan niet met je klanten of relaties, naar de concurrent kan overstappen.

Wil je dat we jouw nieuwe werknemer(s) van hun non-concurrentiebeding afhelpen? Bel of mail ons.

Ruud Gijsen (advocaat)

Delen op