meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Ontslag wegens gedrag op social media

Kan een werkgever een werknemer ontslaan, die zich in privé tijd shockerend of ongepast uitlaat op social media of internet? Ja, dat kan! Lees hier hoe het zit.

Direct contact / Lees hier ons blog / Like ons op Facebook

Werk en privé niet strikt gescheiden

Veel mensen  vinden dat werk en privé strikt gescheiden zijn en dat je privé dus alles mag vinden en ook nog op social media, zoals Facebook, Instagram, Snapchat etcetera mag plaatsen zonder dat dit je raakt. Wat hier ook van zij, arbeidsrechtelijk is dit echter zeker niet het geval. Uitspraken die in de privésfeer worden gedaan kunnen weldegelijk een rol spelen in de verhouding met een werkgever en zelfs leiden tot ontslag.

Beleid- of huisregels werkgever over social media

Veel werkgevers hebben daarom tegenwoordig beleid of huisregels voor het gebruik van social media. Daaronder valt ook wat je in privé tijd op social media doet. Als werknemer ben je gehouden dat beleid na te leven en aan het overtreden ervan wordt in rechtszaken door een kantonrechter ook zeker waarde gehecht.

Privé gedrag op social media is grond voor ontslag

Er wordt nog al wat gediscussieerd over de vraag wanneer de ontslaggronden G en H toepasselijk zijn. De G-grond (verstoorde arbeidsverhoudingen) mag niet zijn veroorzaakt door de werkgever. De H-grond (andere omstandigheden waardoor voortzetting niet kan worden gevergd)  is in principe niet als restgrond bedoeld. Deze gronden bieden uitkomst, zeker in situaties waarin de werknemer ongepast gedrag op social media vertoont en de werkgever tot ontslag wil overgaan.

Chauffeur uit zich grof over aanslagen op Facebook

Een chauffeur voor Post NL werkte plaatste op Facebook een reactie over de aanslagen in Istanbul destijds. Hij schreef: “Jammer dat er maar 29 doden zijn, hadden er veel meer mogen zijn. Maar ja, die 29 komen gelukkig niet hier heen, top.”

PostNL meldde vervolgens in een Tweet op Twitter nadrukkelijk afstand te doen van de ongepaste uitlatingen van de betreffende chauffeur. Een paar uur later meldde PostNL al dat afscheid was genomen van de betreffende chauffeur vanwege de onacceptabele uitspraken. De chauffeur was via een uitzendbureau in dienst van PostNL. PostNL liet nog weten dat zij richtlijnen heeft voor haar medewerkers. Die richtlijnen houden o.a. in dat medewerkers geen lasterlijk, grof, obsceen of bedreigend materiaal op social media mogen plaatsen.

Geschiedenisleraar ontslagen door privé gebruik social media.

Een andere zaak betreft een docent geschiedenis die rechts-extremistische ideeën had. Leerlingen hadden van de betreffende leraar online foto’s gevonden van hem tijdens een mars van neonazi’s. Uit nader onderzoek door de school bleek dat op zijn social media nog meer berichten en “likes”  stonden over fascistische onderwerpen. De school wilde hierop de leraar ontslaan. Dit omdat de leraar een voorbeeldfunctie had en vanwege het feit dat de leraar ook geen afstand had genomen van zijn uitlatingen. De kantonrechter paste in deze casus ontslaggrond H toe, nu geen van de andere ontslaggronden passend was. De volledige uitspraak vind je hier: ECLI:NL:RBOVE:2016:3336

Kortom, een werknemer moet dan ook zelfs in privétijd opletten wat hij of zij op social media post. Zeker niet alle uitlatingen zijn arbeidsrechtelijk geoorloofd!

Vragen over uw situatie? Neem hier contact op.

mr. R. Gijsen, advocaat

Delen op