meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Dagvaarding ontvangen? Niks doen is geen optie!

Voor veel mensen is het even schrikken als er een deurwaarder met een dagvaarding aan de deur staat. Dit houdt in dat u voor de rechter moet verschijnen. Als u een dagvaarding ontvangt, is niks doen beslist geen optie! Als u niks doet, gaat de zitting zonder u door en laat u de kans om verweer te voeren lopen. Meestal wordt u dan bij verstek veroordeeld, waarbij de eis van de eiser wordt toegewezen of u wordt veroordeelde tot een (gevangenis)straf. U kunt dan alleen nog in verzet of hoger beroep tegen die uitspraak komen en staat eigenlijk al met 1-0 achter. Laat in dan in ieder geval op tijd beroep instellen. 

Lees hier ons blog / Like ons op Facebook

De dagvaarding komt voor in het civiele recht en in het strafrecht. Op de dagvaarding staan altijd datum, tijd en plaats van de zitting vermeld. Ook staat in de dagvaarding de reden waarom u voor de rechter moet verschijnen. Dit kan zijn omdat u bijvoorbeeld een overtreding heeft begaan of een vordering niet heeft betaald. U kunt alleen zelf bepalen of de vordering terecht is of niet. Als de vordering terecht is, dan kunt u overwegen de vordering alsnog te betalen of om er alsnog aan te voldoen. In dat geval hoeft u geen kosten te betalen als de zaak wordt doorgezet en u verliest.

Als u niet zeker weet of de vordering terecht is of als u zeker weet dat de vordering onterecht is, is het verstandig juridische hulp in te schakelen. U kunt besluiten om zelf, zonder advocaat, te procederen. Dat kan in strafzaken en in civiele zaken die voor de kantonrechter dienen. Ook in kort geding kunt u zonder advocaat procederen. Of dit verstandig is, is een ander verhaal. In de meeste gevallen is dit namelijk niet verstandig, zeker niet als het om zaken gaat waarbij grote (persoonlijke) belangen een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan ontslag van een werknemer, vervolging voor een misdrijf waarop gevangenisstraf staat of om zaken waarbij het om veel gaat en misschiel wel uw faillissement kunnen betekenen. 

Het is ook verstandig om zo snel mogelijk na ontvangst van een dagvaarding een advocaat in te schakelen. Dit omdat deze dan nog voldoende tijd heeft om een sterk verweer voor te bereiden. Hoe eerder u een specialist inschakelt, hoe beter dit is voor de uitkomst van uw zaak!

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Neem dan nu nog contact met ons op!

mr. R. Gijsen, advocaat

Delen op