meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Bizar huisarrest wordt aangevochten

Op 19 juli a.s. zal de rechtbank Limburg zich buigen over het huisarrest van de vorig jaar opgepakte leden van motorclub Bandidos, waaronder voorman Harrie Ramakers. De opgepakte leden zijn sinds november op vrije voeten, maar zijn sindsdien aan huis gekluisterd. Zij mogen geen contact hebben met elkaar en andere mensen die op een lijst staan die is opgesteld door het OM. Ook mogen zij geen sociale media gebruiken en alleen hun woongemeente verlaten als zij hun advocaat bezoeken. Het “bizarre” aan het verhaal is dat de leden van de motorclub niet met elkaar mogen spreken, maar toen ze nog opgesloten waren, mochten ze dat wel. Volgens de advocaten van de leden van de motorclub heeft deze zaak al veel te lang geduurd.

Afpersing, drugshandel en deelname criminele organisatie

In mei 2015 werden negentien leden opgepakt. Zij werden verdacht van afpersing, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. De politie viel in Limburg 35 woningen en 40 garageboxen binnen, waar de politie onder meer vijf raketwerpers vond. Ook werden tijdens de invallen automatische wapens en handvuurwapens in beslag genomen en vonden de agenten een drugslaboratorium en een wietplantage.

De zaak komt dinsdag 19 juli a.s. voor tijdens een pro forma zitting. De verdachten zullen niet aanwezig zijn, omdat het volgens de rechtbank dan nog langer gaat duren voordat de zaak kan voorkomen, omdat er dan extra veiligheidsmaatregelen moeten worden voorbereid. Het OM zal dinsdag 19 juli niet reageren, dat doen ze tijdens de zitting.

Politie eist verbod voor motorbendes

De Nationale Politie heeft in april van dit jaar al laten weten helemaal klaar te zijn met motorbendes als Hells Angels, No Surrender en de Bandidos en wil liefst zo snel mogelijk een verbod voor motorbendes. De discussie over het wel of niet verbieden van motorclubs is al jaren gaande. Maar de situatie is de afgelopen tijd dusdanig verergerd en de incidenten blijven maar doorgaan.

Minister belooft strenge aanpak

Minister Ard van der Steur heeft de Kamer een strenge aanpak van criminele motorbendes beloofd. Hij zal laten onderzoeken welke wettelijke mogelijkheden er zijn om criminele motorbendes te verbieden. Het is niet eenvoudig om tot een verbod te komen. Een aantal jaren geleden lukte het niet om de motorclub Hells Angels te laten verbieden omdat het een criminele organisatie zou zijn. Er kon niet hard worden gemaakt dat alle leden en dus de hele club crimineel was.

Het OM heeft enkele weken geleden een civiele zaak aangespannen om een of meerdere zogenaamde “outlaw” motorclubs, motorclubs die zich laten kennen door verstoringen van de openbare orde, waarbij geweld en bedreigingen niet geschuwd worden, te verbieden omdat ze de openbare orde zouden verstoren.

Een verbod is volgens Van der Steur één van de instrumenten in de aanpak van de bendes. Het hele probleem zal daarmee niet opgelost worden, maar het wordt voor de clubs wel moeilijker om bijvoorbeeld in het openbaar in clubkleding te komen en aan het verkeer deel te nemen.

Daarnaast zouden burgemeesters bijvoorbeeld bestuurlijke maatregelen kunnen inzetten om clubhuizen te sluiten.

Volgens de omstreden motorclubs zelf is het plan van justitie gedoemd om te mislukken. Dit omdat er volgens hen geen enkele juridische onderbouwing is en nul bewijs dat er criminele activiteiten worden uitgevoerd uit naam van de motorclub.

 

Delen op