meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Column: Hoe slim moet je zijn als je niet sterk bent?

"Mam, hoe vangt een koe een haas?" vroeg ik als jochie van 6 jaar aan mijn moeder. "In ieder geval niet door er keihard achteraan te rennen", zei ze. Dat snapte ik ook wel. Maar ma-ham, "hoe slim moet je zijn als je niet sterk bent?", vervolgde ik. "In ieder geval net even slimmer dan de mensen, die sterker zijn dan jij". Het gesprek was ten einde, maar mijn honger naar antwoorden niet gestild. De volgende twee zaken deden mij recent, zo'n 35 jaar later, weer even aan deze conversatie met moeders denken.

Boerin Klazien gaat voor tien*

Klazien werkt op de administratie bij een internationaal bedrijf en ziet maandelijks nogal wat bedragen op de administratie onder haar neus voorbij schieten. De directie zet wat te vaak argeloos, maar wel maandelijks op precies dezelfde dag haar fiat onder de betalingsrun en er zijn nogal wat slapende crediteuren. 1+1+1 wordt in dit geval niet 3, maar (veel) meer dan 300.000 euro. Zonder in detail te treden, om anderen niet op onheuse gedachten te brengen, komt het erop neer dat Klazien als slapende crediteur gedurende vele jaren maandelijks forse bedragen naar zichzelf laat overmaken. Klazien vaart wel bij het feit dat de directie de bankrekeningnummers van deze crediteuren, noch dat van Klazien uit het hoofd kent.

Klazien loopt uiteindelijk tegen de lamp en zit een dag op het politiebureau om alles op te biechten. Na een paar jaar procederen tegen zowel haar ex werkgever als het Openbaar Ministerie, kan inmiddels de balans worden opgemaakt. Een ontslag, relatiebreuk en -herstel, gemis van een aantal geliefde spulletjes, waarop beslag is gelegd en een gezonde schifting tussen echte en facebookvrienden nadat zij alles aan haar omgeving had opgebiecht. Klazien krijgt van het Gerechtshof, overigens met behulp van de inzet van www.mijnreclassering.nl, een voorwaardelijke straf van 18 maanden met een proeftijd en een werkstraf van 240 uren. Met de deurwaarder heeft ze afgesproken 50 euro per maand af te lossen aan haar ex-werkgever.

Aannemende dat Klazien nog 30 jaar leeft (waarin zij in totaal dus 18.000 euro terugbetaalt), leverde elk -overigens nog te werken- uur van de werkstraf haar dus ruim 1.850 euro op. Bijkomend voordeel, Klazien hoeft daarna nooit meer te werken. Of toch wel? De grote vraag blijft immers, was Klazien nu echt slimmer of was de ander eigenlijk helemaal niet sterker?

Boer Harm vaart op zijn charme

Boer Harm is goed met planten en de mond. Hij weet vrienden en familie te introduceren in de wereld van het kweken van stekken. Een beetje a la de actie van de Albert Heijn maar dan met andere plantjes en wat grootser aangepakt, zal ik maar zeggen. Zijn handel groeit als kool en weldra wordt er hevig met stekken van hot naar her gesjouwd. De bigshoppers (van diverse grossiers) zijn niet aan te slepen.

Ook boer Harm mag echter op enig moment tekst en uitleg komen geven. Het Openbaar Ministerie wil het onterecht verdiende geld van hem terug hebben en start een ontnemingsprocedure. De ijverig doorrekenende rechercheur, komt op een bedrag van -ook hier- ruim boven de 300.000 euro.

Na meer dan vijf jaar komt de ontnemingszaak eindelijk aan het rollen. De rechercheur bleek geen financieel rechercheur en zijn berekeningen en extrapolaties van kleuterschool niveau. Hard gelag voor het Openbaar Ministerie en een korte onderhandeling volgt. Om van de zaak af te zijn schikt boer Harm de zaak voor zo'n 15.000 euro. Dat bedrag mag in 4 jaar tijd en rentevrij betaald worden. De vraag is, ving boer Harm echt een haas of was er slechts een schim in de wei, waar iedereen achteraan liep?

Advocaat in fraudezaken

In fraudezaken is het net als in de echte wereld: "What you see is not always what you get". En dat geldt zowel voor onze klanten als voor het Openbaar Ministerie. Dacht u de haas te hebben gevangen of net even iets slimmer te zijn of hebt u als werkgever met zo iemand te maken, ben dan in ieder geval slimmer dan de ander en kies voor ons kantoor! Wij begeleiden u graag naar een goede afloop! Neem hier contact op voor een goed gesprek.

En ik, ik ga mijn moeder nog eens bellen om haar te danken voor haar wijze woorden van 35 jaar geleden.

mr. Ruud Gijsen (advocaat)

*Namen en bedragen zijn gefingeerd, maar realistisch geschetst.

 

 

Delen op