meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Heroine-bv, wie doet er mee?

Het Slotervaartziekenhuis heeft met de productie en verkoop van (medicinale) heroïne jarenlang goede winsten behaald en dat zou toch zomaar niet moeten kunnen! Zeker niet door een ziekenhuis en dan nog over de rug van die armlastige ernstig verslaafden ook. Hoe het ook daadwerkelijk moge zijn gegaan (daar zullen de geleerden en onderzoekers zich nog wel over buigen), gezien de ophef zal dat ziekenhuis die activiteit hoogstwaarschijnlijk (moeten) staken.

VWS koopt dure heroïne van Slotervaart Ziekenhuis

Mijn eerste gedachten waren: Waar gaat het ministerie dan nu haar heroïne inkopen? En, zijn er nu talloze zwaar verslaafden die weer de straat op moeten om in de dagelijkse behoefte te voorzien met alle criminaliteit tot gevolg. Daar hebben ze bij de politie toch ook helemaal geen mankracht en prioriteit meer voor? En vooral ook, welke slimme ondernemer springt er in dit gat in de markt? Een simpele check bij de Kamer van Koophandel levert op dat er nog steeds geen onderneming met de naam "heroïne-bv" is ingeschreven en ook de website www.heroinebv.nl is nog niet geregistreerd. Ondernemend Nederland, grijpt uw kans en bel het ministerie.

Verzwijgen of verhullen?

Laten we gewoon nog even nuchter blijven. Aannemende dat is voldaan aan de eisen van het jaarrekeningenrecht, de publicatieplicht, zal opzettelijk verzwijgen of verhullen (van wat?) lastig aantoonbaar zijn. Dat er "toevallig" een ziekenhuis bij betrokken is roept weliswaar allerhande vragen op over moreel verantwoord ondernemen, maar dat leidt de aandacht alleen maar af. Er is wat mij betreft maar 1 partij, die heeft zitten slapen en dat is het ministerie zelf. Het valt te betreuren dat de heroïne -met belastinggeld- te duur is betaald, maar hadden we niet ook liever een werkende Fyra-trein gehad?

Pas als er daadwerkelijk strafrechtelijke normen zijn overtreden is ophef op zijn plaats. En zelfs dan zou het verstandig zijn eerst op een oordeel van de rechter te wachten.

En toch zou ik eerst maar even het vandaag verschenen boek De kraak van het Slotervaartziekenhuis - en de avonturen van Aysel Erbudak lezen voordat ik de Kamer van Koophandel zou bellen. Misschien ligt het toch allemaal weer net even iets genuanceerder.

mr. R. Gijsen

Advocaat bij Advocatenkantoor Gijsen

 

Delen op