meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

103 jaar de bak in voor een paar jointjes

De Nederlandse oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven is in Thailand recent veroordeeld tot 103 jaar celstraf. In de praktijk betekent dit 20 jaar zitten. Van Laarhoven zou geld hebben witgewassen dat hij in Nederland verdiend heeft met de verkoop van hasj en wiet. Van Laarhoven is de oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company. Is dat niet wat erg veel?

Wat is witwassen?

Witwassen is, kort gezegd, handel met crimineel geld. Een vorm van fraude dus. Het illegaal verdiende geld wordt besteed aan dure goederen of panden of geïnvesteerd, zodat het vervolgens weer voor “wit” geld doorgaat en zonder dat justitie kan bewijzen dat de ontvangst illegaal was. De afkomst van het geld wordt zo verhuld om te voorkomen, dat het geld door justitie of de Belastingdienst in beslag wordt genomen. In nederland wordt in veel gevallen het Witwassen zelf als strafbaar feit vervolgd en daarnaast een ontnemingsvordering ingesteld om het criminele geld af te pakken.

Begrijpelijk?

De Bredase hoofdofficier van justitie noemt het Thaise vonnis volstrekt begrijpelijk. Volgens hem heeft elk land zijn eigen strafrechtelijke regels en merites.

Of onrechtvaardig?

Zoals hiervoor aangegeven is witwassen handel met crimineel geld. En hier wringt volgens de verdediging nu juist de schoen! Volgens de advocaat heeft Van Laarhoven in Nederland zijn geld op een nette manier verdiend en heeft hij altijd belasting betaald. Er zou dus in het geheel geen sprake zijn van crimineel geld. Ook de coffeeshops, die door Van Laarhoven zijn opgericht zijn nog altijd open en voldoen aan alle regels van de overheid. De Thaise rechtbank heeft geen rekening gehouden met het Nederlandse gedoogbeleid.

En wat vindt u?

103 jaar, althans 20 jaar "netto", de bak in voor een paar jointjes? Bent u het daarmee eens of juist helemaal niet? Laat uw reactie hier achter.

 

Delen op