meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Gedupeerden stellen KNB aansprakelijk voor frauderende notarissen

Bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is namens een groep van 17 gedupeerden van het vorig jaar failliet verklaarde notariskantoor LenB Praktijk uit Roosendaal door een advocaat een schadeclaim ingediend. De voormalig cliënten van dat kantoor stellen de frauderende notarissen aansprakelijk voor de door hun geleden schade

Naar verluid het is het de eerste keer in de geschiedenis dat de KNB als beroepsorganisatie voor het gedrag van haar leden aansprakelijk wordt gesteld. Eerder werd in deze zaak ook al de toezichthouder BFT aansprakelijk gesteld. Het zou om een claim van 1,25 miljoen euro gaan.

Bij LenB werkten drie notarissen en een kandidaat. Twee zijn uit het ambt gezet en twee berispt. Volgens de betreffende vonnissen zijn ze schuldig aan ‘een greep in de kantoorkas',  het uitlenen van geld van de derdengeldenrekening, het faciliteren van zogeheten Nigeriaanse voorschot/419-fraude en het doen van verzoeken aan derden om geld te lenen aan een cliënt. 

Volgens de gedupeerden is de KNB vanaf januari 2009 op de hoogte van het wanbeleid door LenB. De beroepsorganisatie was volgens hen verantwoordelijk voor toezicht op kwaliteit en integriteit van notarissen. Nalatigheid van de KNB zou zijn cliënten hebben beschadigd. In plaats van tijdig in te grijpen, betaalde de KNB volgens de advocaat van de gedupeerden, de advocaten die de notarissen van LenB vertegenwoordigden naar hun beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar. Als die claim was geslaagd, ‘zouden de sjoemelende notarissen met hulp van de KNB geld hebben gekregen van hun verzekeraar voor hun eigen fouten.’

De KNB heeft de aantijgingen weersproken en stelt geen rol in het geheel te hebben en erkent geen aansprakelijkheid. Hetzelfde geldt voor de BFT. 
Delen op