meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

EU akkoord bereikt over witwassen

Register

Er is door het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad een akkoord bereikt in de strijd tegen witwassen en belastingontduiking. Er is onder meer overeengekomen dat er een register komt dat zorgt voor meer inzicht in fraude met bijvoorbeeld brievenbusfirma’s. Omdat het vermoeden bestond dat achter brievenbusfirma’s ook belastingontduikers, drugshandelaren, vervalsers en andere criminelen schuilgaan, wilde het Europees Parlement dat er een register kwam om zo te kunnen achterhalen wie zich nu achter die firma’s verstopten.

Belastingontwijking in plaats van belastingontduiking

Door middel van voormeld register wordt ook getracht inzicht te krijgen in de werkwijze van multinationals die legaal soms brievenbusfirma’s gebruiken om kapitaalstromen te managen. Dit gaat dan om belastingontwijking in plaats van belastingontduiking, maar gehoopt wordt om zo publieke druk op te bouwen tegen belastingontwijkende bedrijven.

Transparantie

Via het register kunnen overheden, journalisten en maatschappelijke instellingen opzoeken wie er achter een brievenbusfirma zit. In eerste instantie wilden de Europese Commissie en de Europese lidstaten niet instemmen met het plan, maar uiteindelijk werd dinsdag 16 december 2014 toch overeenstemming bereikt. Voor Judith Sargentini, de GroenLinkse Europarlementariër die de belastingontduiking vorig jaar aankaartte in een rapport, geldt dan ook dat de aanhouder uiteindelijk wint.

 

 

Delen op