meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

OM neemt 20 miljoen euro af van ondergrondse bankiers

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2014 bijna 20 miljoen euro in beslag genomen van criminelen die zich bezig houden met ondergronds bankieren. Dat is ruim 7 miljoen meer dan in 2013. 

De politie heeft bij verschillende onderzoeken 16,8 miljoen euro aan contact geld in beslag genomen. Via de rechter werd ruim 7,4 miljoen in beslag genomen. Criminelen deden zelf afstand van 8,9 miljoen euro.

In totaal werden er tachtig verdachten aangehouden. Om geld beslag in beslag te nemen zonder alle verdachten voor te laten komen, sluit het OM deals met hen. Een deel van het criminele geld wordt op die manier aan justitie betaald. 

Het OM noemt de in beslag genomen 20 miljoen euro "nog maar het topje van de ijsberg" en zet meer opsporingsteams in.

Grote vondsten

In 2014 werden er twee grote vondsten gedaan. In februari werd door de politie een grote criminele geldcentrale opgerold in Capelle aan den IJssel, waarbij de politie ruim 2,5 miljoen euro in beslag nam. Vorig jaar maart trof de politie een grote som crimineel geld aan in een transport van sinaasappels. Hierbij werd ruim 350.000 euro in beslag genomen. 

Criminelen maken gebruik van ondergronds bankieren om de opbrengsten van misdrijven buiten het zicht van de overheid te houden. Vaak wordt deze methode gebruikt voor witwassen van geld. De criminelen werken vaak vanuit woningen, winkels of bedrijven.

Door: NU.nl

Delen op