meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

Recordbedrag uit Plukze wet

Recordbedrag uit Plukze wet

Het Openbaar Ministerie heeft criminelen in 2014 voor een bedrag van 136 miljoen euro afhandig gemaakt. Dat is 50 miljoen meer dan in het jaar ervoor. Dat betekent dat het afgelopen jaar het succesvolste jaar was sinds de invoering in 1993 van de pluk-ze-wetgeving.

Ingecalculeerd bedrijfsrisico

Misdaad mag niet lonen, vindt het OM. In veel zaken legden criminelen zich er bij neer dat ze een tijdje de gevangenis in zouden moeten, een soort ingecalculeerd bedrijfsrisico, en daarna verder zouden kunnen als miljonair. Die vlieger gaat dus niet meer op.

Speedboten en sieraden

De bedragen kunnen flink oplopen. In 2008 leverde het de Staat in totaal 23 miljoen euro op. In 2011 was dat al opgelopen tot 55 miljoen euro. Het betreft niet alleen geld, maar ook luxeproducten als auto's, speedboten en sieraden. 'Als iemand geld verdient met crimineel gedag, dan heeft hij dat terug te betalen', aldus Dirk ten Boer van het OM voor de NOS-radio. 'Daarnaast pakken wij heel veel geld af dat rechtstreeks teruggaat naar de slachtoffers'.

Ook de belastingdienst legt extra aanslagen op dankzij het OM. Volgens Ten Boer is er 'meer crimineel geld, daar zullen we de komende jaren achteraan jagen'.

 

Delen op