meteen contact

Advocatenkantoor Gijsen

VVD voor kortere loondoorbetaling bij ziekte

De VVD steunt het idee van MKB-Nederland om de periode te halveren, waarin bedrijven het loon van zieke werknemers moeten doorbetalen. 

Volgens Tweede Kamerlid Anoushka Schut zou dat niet alleen voor het midden- en kleinbedrijf moeten gelden, maar voor alle ondernemingen. Schut zegt dat in een reactie op een plan dat MKB-Nederland maandag aan premier Mark Rutte heeft aangeboden.

Bedrijven moeten nu twee jaar het loon van een ziek personeelslid doorbetalen. MKB-Nederland wil de loondoorbetaling verminderen tot één jaar.

Dan dalen de de personeelslasten, wat goed is voor de economie, zegt de werkgeversorganisatie. In het eerste halfjaar zouden werkgevers de kosten moeten betalen, en in de tweede helft de werknemers.

Duwtje

Schut heeft geen moeite met dat plan. Ze wil vooral dat het eerste ziektejaar efficiënter besteed wordt. ''We zien dat mensen zich nu soms langer ziek melden dan nodig is, of hersteld zijn na een langdurige ziekte, maar niet dat duwtje in de rug krijgen om aan het werk te gaan. Als we hen zelf daar meer toe in staat stellen, pakken ze die kans. Daarvan zijn wij overtuigd.''

Coalitiepartner PvdA denkt dat heel anders over. ''Door de loondoorbetaling bij ziekte naar één jaar te willen terugbrengen en de rekening daarvan ook nog eens bij de zieke werknemer te willen leggen, zet MKB-Nederland de discussie op slot'', zegt Kamerlid John Kerstens. ''Werkgevers schijnen even te vergeten dat ziek zijn geen pretje is en sowieso al leidt tot inkomensverlies.''

Onderzoek

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken stuurde vrijdag een onderzoek naar de Tweede Kamer waaruit blijkt dat bijna de helft van de bedrijven aanhikt tegen de loondoorbetalingsplicht. Asscher wacht nog op onderzoek van onder meer het Centraal Planbureau voor hij een conclusies trekt.

Premier Rutte zei bij het in ontvangst nemen van het MKB-rapport het ermee eens te zijn dat te hoge lasten en te veel regels een rem zetten op het ondernemerschap. Het is dan ook de inzet van het kabinet om bij de herziening van het belastingstelsel de lasten voor werknemers naar beneden te brengen, liet hij weten.

Bron: ANP

Delen op